Traff spikeren i 2015
At Beaujolais har vært i vinden de siste årene, er det liten tvil om. Du vet, denne tørsteslukkeren laget i rikelig monn av pinot noirs bekymringsløse fetter gamay, hastig skjenket av tatoverte mennesker med et tidsriktig flir. Den perfekte hipstervinen er billig, men ikke for billig, den er lettdrikkelig, men slett ikke pregløs, den er ofte laget av unge mennesker, og den er – viktigst av alt – det motsatte av det mora di eller vinsamleronkelen din liker, for de lærte at Beaujolais gikk i dass på 80 og 90-tallet, da regionen satte alle kortene på å lage Beaujolais Nouveau, og kastet babyen ut med badevannet i en festlig kampanje for å skape litt blest og cash flow bare uker etter at druene var høstet og vinifisert. Men de har jo ikke skjønt hva som skjedde etterpå.
Det er nemlig ikke bare leskedrikk som kommer ut av dette bondelandet nord for Lyon, passende plassert like mellom Burgund og Rhône. Etter at katastrofen var et faktum, og Beaujolais til slutt måtte kjøpes fri av landsbruksdepartementet, som sendte halvparten av områdets vin til destillering av teknisk sprit, begynte det å dukke opp en ny generasjon vinmakere i Beaujolais. De skjønte at det er kvalitetsvin som er fremtiden. Det lages nå en hel del meget flotte Beaujolais-viner, og da snakker jeg ikke om Beaujolais Nouveau, for Beaujolais Nouveau snakker vi ikke om lenger. Særlig er det cru-vinene fra de ti landsbyene med egne AOC-betegnelser som overbeviser. Utviklingen de siste årene har vært bort fra masseproduksjon (fortvil ikke hvis dette er din greie, det er fortsatt mer enn nok igjen), og tilbake til fokus på karaktersterke og terroirtypiske viner, gjerne ofte økologisk og biodynamisk landbruk (det kommer også mye naturvin fra området) og på de gode vinmarkene.
Jean-Paul Brun er ingen nykommer i Beaujolais. Han lagde sin første årgang fra sitt domaine "Les Terres dorées" i 1977, hvilket betyr at han nå er igang med sin 40ende årgang. Fra disse gyldne landområder, som har vokst fra 4 til rundt 50 hektar gjennom disse årene, lager han en rekke usedvanlig flotte viner, spontanfermentert med burgundervinifikasjon, og lagring i sement og gamle fat. Smakinger i det siste har vist at 2015 var en årgang som i noen tilfeller kan ha gitt litt vel rike og solmodne viner fra Beaujolais. Jean-Paul Brun har imidlertid laget strålende, intense og flotte viner med balanse og med moderat alkohol, alle ligger på 12-12,5%. Her kommer noen klare anbefalinger fra denne adressen.
Beaujolais L'Ancien 2015
Varenummer: 5077101
Pris: 176,90
Bestillingsutvalget
45 år gamle vinstokker i kalkholdig jordsmonn. Bringebær- og jordbærpreget, fersk, saftig og ren beaujolais, med fin fasthet i avslutningen. Rett og slett deilig å drikke.
Beaujolais L'Ancien le Buissy 2015
Varenummer: 9150601
Pris: 219,90
Bestillingsutvalget
Fra to utvalgte parseller med ca 70 år gamle vinstokker. Flott, saftig og kjølig Beaujolais. Bra dybde og med en liten mineraltone. Seriøs vin.
Beaujolais Le Ronsay 2015
Varenummer: 6978101
Pris: 154,90
Bestillingsutvalget
Gamay fra gjennomsnittlig 20-25 år gamle vinstokker. Pen, rik og bærfruktig nese. Sødmefull i munnen, med stor frukt og fin syre. En veldig frisk 15 beaujolais. Fin fasthet. Godt, men kanskje litt vel mye bløt frukt for min smak.
Saint-Amour 2015
Varenummer: 7161601
Pris: 249,90
Bestillingsutvalget
Fra mer enn 50 år gamle vinstokker i en liten cru helt nord i Beaujolais med jordsmonn av finkornet granitt. Veldig flott og dyp beaujolais, med sursøt mørk bærfrukt. Seriøs vin med bærende, pinotaktig frukt. Flott struktur, syrlig, med fast tanninbitt. Etiketten er en kopi av en etikett fra 1941.
Morgon Cote de Py - Javernieres 2015
Varenummer: 7161501
Pris: 259,90
Bestillingsutvalget
50 år gamle vinstokker og eldre. Nokså mørk kirsebærfrukt. En utrolig lekker munnfølelse, stofflig, men luftig og vektløs, konsentrert, med glatt tekstur, Persistent, sursøt. En seriøs vin. Skikkelig fast og tanninsk ut, mineral. Lang. Dette er bra! Forsvarer prisen glatt.
Fleurie Grille Midi 2014
Varenummer: 9150501
Pris: 289,90
Bestillingsutvalget
60-90 år gamle vinstokker, dyrket i jordsmonn av micaschist og granitt. Deilig, sursøt og litt lysere fruktprofil enn vinene fra 2015 over, som også har hatt gleden av et ekstra år i flaske. Flott syre, ren og lekker. Faste tanniner. Mineral ut. Flott vin!