Hvordan smaker en moden Selvapiana Bucerchiale?
I en smaking nylig stod Bucerchiale i en rekke med prestisjefulle og kostbare viner fra hele Toscana. Den imponerte med en særlig friskhet, presisjon, lagringsevne og ikke minst lagringsgevinst – til en oppsiktsvekkende god pris. Man kan bli fristet til å bla frem dette utklippet fra Nicolas Belfrage MW i boken The Finest Wines of Tuscany: An occasion in the mid-1990s is often cited, when the top names of Tuscany (Antinori, Frescobaldi, Biondi-Santi, and so on) put together a tasting of old wines. Everyone agreed that the 1947 Selvapiana stole the show.
Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2010
Fersk og elegant duft i retning kirsebær, med innslag av lær og mineraler. Veldig flott i munnen, med løftet, syrlig og gjennomskinnelig kirsebærfrukt. Lekker vin med mye stoff i seg og med faste, gode tanniner. Lang! Neste flaske om fem år. Det kan nevnes at 2010 ble smakt noen dager etter de andre nedenstående vinene.
Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 2006
Fin frisk nese, sursøte kirsebær, en touch rose, og røyk, med innslag av våt te og anis. I munnen, fyldig og saftig, med fin balansert syrlighet, men trenger litt mer tid for å åpne seg og for å slipe en nokså fast finish.
Selvapiana Chianti Rufina Riserva Bucerchiale 1999
Fin, sursøt duft av moreller og kirsebær, lakris, tobakk, lær, sort te og edelt trevirke. Fortsatt ungdommelig og flott i munnen, med en sursøt, saftig, lekker og ganske tett frukt. Fine elegante tanniner. Bra mineraltrøkk og lengde med anispreg i finish. Virkelig flott vin!
I den samme smakingen som de to siste hadde vi også to andre modne viner fra samme adresse:
Selvapiana Chianti Rufina Riserva 1996
Denne cuvéen ble laget for siste gang i 1997 og var en riserva som ble laget i tillegg til Bucerchiale, men uten enkeltvinmarkbetegnelse. Fin, nokså lys rødbærfrukt på nesen, med floral touch. Fin og lettere i munnen enn Bucerchiale 1999. Fin og balansert syrlighet med god frukt i munnen. Ikke noen stor slugger, men delikat. Kan fortsatt ligge. Mineral og litt jordlig i finish.
Selvapiana Fornace 1999
Dette er Selvapianas vin av internasjonale druer, og første årgang for denne vinen. Den består av 40% cabernet sauvignon, 40% merlot og 20% sangiovese og er klassifisert som IGT Toscana. Rik, nokså åpen og raus med fine, modne og mørke frukttoner, paprika, urter, eksotiske krydder, pepper. Glatt tekstur, fyldig og sjarmerende med fin sødme og fast finish. God matvin som er på et fint sted nå.